خانه تاریخی تیمسار اسماعیل قوام شیراز
خانه تاریخی تیمسار اسماعیل قوام شیراز (ملقب به فروغالملک) / کوچه فروغ الملک / محله میدان شاه / بافت تاریخی شیراز
خانه فروغالملک قوامی مربوط به دوره قاجار است و در شیراز، نزدیک بقعه بی بی دختران واقع شده و این اثر در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۰۴۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. موزه هنرهای تجسمی شیراز در این خانه قرار دارد. در این موزه، آثار ارزشمندی در قالب نقاشی، عکاسی، خوشنویسی، نقش برجسته و… به نمایش گذاشته شدهاست.
همچنین ببینید : آتشکده خیرآباد گچساران
سید اسماعیلخان فروغالملک، رئیس شهربانی جنوب ایران در اواخر قاجار که نام خانوادگی قوامی برگزید، نماینده شیراز در دوره هجدهم مجلس شورای ملی بود. فروغالملک همسر زینتالمُلک دختر حبیبالله خان قوامالملک شیرازی (قوام الملک چهارم) بود. البته خانه فروغ الملک محل زندگی تیمسار قوامی و قمرالحاجیه همسر دیگر ایشان بوده است. خانه فروغالملک اکنون موزه هنر مشکینفام نامیده میشود، از آثار ثبت شده ملی است. این خانه در سال ۱۳۱۰ بنا شد و در سال ۱۳۲۷ به دبستان تبدیل شد.
معرفی کامل تیمسار اسماعیل قوام
سید اسماعیلخان فروغالملک که نام خانوادگی قوامی را برگزید، نماینده شیراز در دوره هجدهم مجلس شورای ملی بود.
فروغالملک همسر زینتالملوک دختر حبیبالله خان قوامالملک شیرازی بود. خانه فروغالملک در محله سنگ سیاه پشت امامزاده بیبی دختران در بافت قدیمی شیراز که اکنون موزه هنر مشکینفام نامیده میشود، از آثار ثبت شده ملی است. این خانه در سال ۱۳۱۰ بنا شد و در سال ۱۳۲۷ به دبستان تبدیل گردید.
خانه همسر او زینتالملک در ضلع غربی نارنجستان قوام نیز اکنون از دیدنیهای شیراز است. ساخت این بنا در سال ۱۲۹۰ هجری قمری به دست علیمحمد خان قوامالملک دوم آغاز شد و در سال ۱۳۰۷ هجری قمری به دست محمدرضا خان قوامالملک سوم به پایان رسید. از زینتالملک با عنوان زنی مؤمن و نیکوکار یاد میشود که در دهه های محرم مراسم عزاداری و سفره های خیریه در منزلش برپا بوده. گفته میشود که او بن و کوپنهایی برای مستمندان فراهم میکرده که برای تهیه اقلامی نظیر برنج، گوشت، قند، شکر و غیره به کار میبردند.
فروغالملک در انتخابات مجلس شورای ملی که در شیراز در زمستان ۱۳۳۲ بر پا شد به نمایندگی این شهرستان برگزیده شد (دوره هجدهم).
خانه تاریخی تیمسار اسماعیل قوام شیراز
عکس از: مهرآفرین پیرزاد
منبع متن : ویکی پدیا