استان لرستانایرانپل گردیمعرفی

پل تاریخی کلهرت لرستان

پل تاریخی کلهرت لرستان ؛ شاهکار مهندسی کهن در دل لرستان

پل کلهرت یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی استان لرستان است که در روستای دمرود سفلی، نزدیکی شهرستان معمولان، بر روی رودخانه کشکان ساخته شده است. این پل از نظر ارتفاع و معماری یکی از بلندترین و منحصر‌ به‌ فردترین پل‌های تاریخی ایران به شمار می‌رود.

پل تاریخی کلهرت

پیشینه و قدمت

قدمت ساخت این پل به دوره هخامنشیان نسبت داده می‌شود و بعدها در دوران ساسانیان بازسازی شده است. بیشتر بخش‌های کنونی پل در زمان حکومت بدر بن حسنویه و در سال ۳۷۴ هجری قمری ساخته شده‌اند. کتیبه‌ای با خط کوفی در ضلع غربی پل وجود دارد که به این تاریخ اشاره می‌کند.

همچنین ببینید : قلعه تاریخی گنداب لرستان

نمای دور از پل تاریخی کلهرت

ویژگی‌های ساختاری

پل حدود ۱۵۰ متر طول و ۲۶ متر ارتفاع دارد.

پایه‌های اصلی آن بیضی‌شکل طراحی شده‌اند تا مقاومت بیشتری در برابر جریان آب داشته باشند.

داخل برخی پایه‌ها، سکوها و پله‌هایی ساخته شده که به استحکام سازه کمک می‌کرده‌اند.

مصالح به‌کاررفته شامل سنگ، آجر و ملات مخصوصی است که رنگ مایل به قرمز دارد؛ این رنگ به‌خاطر استفاده از شن قرمز و گیاهی به نام «تره‌پی» است.

کوه پل تاریخی کلهرت

ارزش فرهنگی و ثبت ملی

این پل در سال ۱۳۷۸ به فهرست آثار ملی ایران افزوده شد و از نظر تاریخی، فرهنگی و معماری اهمیت زیادی دارد؛ چرا که در مسیر یکی از راه‌های باستانی بین هگمتانه و شوش قرار داشته است.

طبیعت پل تاریخی کلهرت لرستان

نقش در تاریخ و فرهنگ محلی

این پل نه‌تنها یک بنای معماری است، بلکه بخشی از هویت مردم منطقه به‌شمار می‌رود. اهالی معمولان، پل کلهرت را نماد ایستادگی و پیوند با گذشته می‌دانند. در برخی روایات محلی، گفته می‌شود که این پل محلی برای تبادل فرهنگی اقوام لر، کاسیت، و ایلامی‌ها بوده است.

وضعیت امروز

در جریان سیل سال ۱۳۹۸، پل آسیب‌هایی دید اما برنامه‌هایی برای مرمت و بازسازی آن آغاز شده است. این سازه ارزشمند قرار است با حمایت میراث فرهنگی، دوباره احیا و به عنوان نماد تاریخی شهر معمولان حفظ شود.

طبیعت زیبای پل تاریخی کلهرت لرستان

ویدیویی زیبا از پل کلهرت


 

مسیریابی به پل تاریخی کلهرت

پل تاریخی کلهرت لرستان

تهیه شده در سایت دهات تی وی

جواد زمانیان

جواد زمانیان هستم یک علاقمند به طبیعت گردی و ایران گردی و آشنا کردن جای جای ایران آداب و رسوم و بخش خوشمزه آشپزی و صدا و نوای با افتخار به شما عزیزان هستم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا