آرامگاه گردیاستان فارسایرانبازسازی و هوش مصنوعیمعرفی

آرامگاه آبش خاتون + بازسازی توسط هوش مصنوعی

آرامگاه آبش خاتون + بازسازی توسط هوش مصنوعی

آبش خاتون؛ تنها فرمانروای زن فارس و عروس هلاکوخان مغول

آبش خاتون، آخرین فرمانروای سلسله سلغریان و تنها زن حاکم در تاریخ استان فارس بود. او دختر اتابک سعد بن ابوبکر و ترکان خاتون بود و در قرن هفتم هجری قمری (حدود قرن سیزدهم میلادی) زندگی می‌کرد. پس از کشته شدن سلجوق‌شاه به دست مغولان، آبش خاتون در سال ۶۶۳ هجری به عنوان حاکم فارس منصوب شد.

برای جلوگیری از درگیری و حفظ امنیت فارس، هلاکوخان مغول او را به عقد پسرش منگوتیمور درآورد. با این تدبیر، فارس بدون خونریزی به قلمرو ایلخانان پیوست. آبش خاتون با تدبیر، سیاست و اقدامات عمرانی، نقش مهمی در حفظ آرامش و توسعه منطقه در دوران پرآشوب مغول ایفا کرد.

مقبره آبوش خاتون

آرامگاه آبش خاتون

آرامگاه او در شهر شیراز، نزدیکی میدان دفاع مقدس (فلکه خاتون) قرار دارد و به نام «رباط آبش» نیز شناخته می‌شود. این بنای تاریخی در گذشته سه طبقه داشته و دارای گنبدی باشکوه بوده است، اما امروزه تنها دو طبقه از آن باقی مانده و بخش‌هایی از آن، از جمله گنبد، تخریب شده‌اند.

فضای داخلی و بیرونی مقبره با کاشی‌های معرق زیبا تزئین شده بود. برخی از این کاشی‌ها هنوز باقی مانده‌اند و کتیبه‌هایی با آیات قرآن به خط ثلث، بر بالای بنا دیده می‌شود. این اثر در سال ۱۳۱۰ شمسی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

همچنین ببینید : ارگ کریم خانی شیراز

آرامگاه آبوش خاتون فعلی

آرامگاه آبش خاتون در زمان قاجار

آرامگاه آبوش خاتون زمان قاجار

وضعیت کنونی آرامگاه

با وجود ارزش تاریخی و فرهنگی بالای آرامگاه آبش خاتون، متأسفانه این اثر در حال حاضر در وضعیت مناسبی قرار ندارد. بخشی از کاشی‌کاری‌ها آسیب دیده و ساختار بنا به مرور زمان تخریب شده است. با اینکه این آرامگاه تحت مالکیت سازمان اوقاف قرار دارد، مرمت و نگهداری شایسته‌ای از آن صورت نگرفته است.

 

اهمیت تاریخی

آبش خاتون نمونه‌ای برجسته از زنان قدرتمند در تاریخ ایران است که با درایت و شجاعت، در دوره‌ای سخت توانست سرزمین خود را حفظ کند. اقدامات او در زمینه ساخت بناهای عام‌المنفعه و مدیریت سیاسی فارس، جایگاه ویژه‌ای برای او در تاریخ به‌جا گذاشته است.

مرمت و بازسازی آرامگاه این شخصیت مهم تاریخی می‌تواند در احیای هویت فرهنگی شیراز و جذب گردشگر نقش مهمی داشته باشد.

آبش خاتون

کتاب شمس و طغرا

شمس و طغرا نخستین رمان ایرانی است که میرزا محمدباقر خسروی از شاهزادگان قاجار آنرا در سال ۱۲۸۷ نگاشته است. در این اثر دوره آشفته حمله مغول به ایران ترسیم شده‌است و با اینکه زمینه اثر تاریخی است اما مولف آن را با روایت داستانی عاشقانه و گیرا ، که سرشار از ماجراهای هیجان آفرین است ٬ همراه کرده است.

این کتاب از اولین نمونه های رمان تاریخی در زبان فارسی است که حدود صد سال پیش نوشته شده است.

این کتاب تاریخ مجملی است از وقایع بیست و چهار ساله فارس و زمان پادشاهی آبش خاتون اخر اتابک از سلسله سلغریان. در حقیقت این رمان ، تصویری از زندگی اجتماعی مردم فارس و حوادث قرن هفتم هجری در این منطقه است.

کتاب رمان آبوش خاتون

بازسازی این آرامگاه به صورت سه بعدی توسط تیم خوب و حرفه ایی Rumi Studio صورت گرفته است


 

مسیریابی به آرامگاه آبش خاتون شیراز

آرامگاه آبش خاتون + بازسازی توسط هوش مصنوعی

مقاله تهیه و منتشر شده توسط دهات تی وی

جواد زمانیان

جواد زمانیان هستم یک علاقمند به طبیعت گردی و ایران گردی و آشنا کردن جای جای ایران آداب و رسوم و بخش خوشمزه آشپزی و صدا و نوای با افتخار به شما عزیزان هستم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا